Pravila

Pravila prihvatljivog korištenja računalne mreže Filozofskog fakulteta u Zagrebu


Studenti Filozofskog fakulteta imaju pravo na pristup Internetu u zgradi Fakulteta, kako bi im se olakšalo učenje, podučavanje, istraživanje i samorazvoj. Kako je računalna mreža Fakulteta priključena na akademsku mrežu CARNet, treba uzeti u obzir pravila prihvatljivog korištenja koja CARNet propisuje:

Svakako pogledajte pravila ponašanja i komunikacije na Internetu koja su dostupna na web adresi:

U slučaju da korisnik nije siguran je li neki oblik korištenja mreže dopušten, neka se obrati za pomoć Službi za informatiku Filozofskog fakulteta (dežurstva administratora).

Preporuke za održavanje računala


Svaki je korisnik odgovoran za svoje računalo. Računala priključena na mrežu trebaju biti administrirana (održavana) na zadovoljavajući način. Stoga preporučujemo:

  • redovitu instalaciju sigurnosnih zakrpa za vaš operacijski sustav i korisničke programe
  • ako korisnik radi s administratorskim ovlastima, svaki virus ili zlonamjerni softver instalirat će se s najvećim ovlastima, što mu otvara mogućnost da napravi i najveću moguću štetu. Stoga je bolje raditi s ovlastima običnog korisnika, osim kada se obavljaju administratorski poslovi (instalacija programa, zakrpa itd.)
  • svako računalo trebalo bi imati instaliranu antivirusnu zaštitu.
  • preporučuje se korištenje zaštitnih programa poput vatrozida (firewall) i antispyware programa.

Ako je računalo loše održavano, ono je ranjivo i moguće je preuzeti kontrolu nad njim. Napadač može pristupiti s Interneta, ali i iz lokalne mreže. Računalima koja su zaražena virusima ili drugim zlonamjernim programima ili se s njih obavljaju radnje koje nisu u skladu s pravilima prihvatljivog korištenja, bit će tehničkim mjerama uskraćen pristup mreži, sve dok se uzrok problema ne ukloni.

Elektronički identitet


Elektronički identitet uključuje korisničko ime i zaporku, koji korisniku omogućuju pristup uslugama na mreži. Korisničko ime i zaporka jedinstveni su za svakog korisnika. Zabranjeno je ustupati svoj elektronički identitet drugima na korištenje, kao i korištenje tuđeg identiteta. Konkretno, nije dopušteno davati svoje korisničko ime ili zaporku kolegama kako bi dobili pristup Internetu. Korisnik je odgovoran za sve što je počinjeno s njegovim identitetom. Svoju zaporku ne smije otkriti niti službenim osobama, na primjer mrežnim i sistemskim administratorima.

U službi čuvanja identiteta korisnik je dužan služiti se složenim zaporkama koje nije lako pogoditi, te ih redovito mijenjati (primjerice svaka tri mjeseca). Zaporku ne smije držati zapisanu u blizini računala, jer bi time dokinuo njezinu tajnost. Što je zaporka duža, to ju je teže otkriti, a najbolje zaporke sastoje se od kombinacije velikih i malih slova, brojeva i posebnih znakova, npr. n3s.ToR4.

Netiquette


Komunicirajući s ljudima na Internetu, korisnik je dužan pridržavati se pravila lijepog ponašanja, netiquette ili mrežne etikete. Nije dopušteno vrijeđanje i ponižavanje ljudi po vjerskoj, nacionalnoj, spolnoj, rasnoj ili nekoj drugoj osnovi. Također, nije dopušteno distribuiranje materijala koji širi mržnju, netrpeljivost, strahove, potiče na nasilje ili je uvredljiv.

Poštivanje zakona


Pri korištenju Interneta ne smiju se kršiti zakoni i propisi, hrvatski ili međunarodni. Najčešći je primjer kršenje zakona o autorskom pravu. Na mreži je lako razmjenjivati datoteke različita sadržaja, poput glazbe ili filmova. Dužnost je korisnika provjeriti jesu li takvi sadržaji autorski zaštićeni. Samom činjenicom da je neki sadržaj dostupan na mreži, nismo dobili pravo uzimati ga i dijeliti drugim ljudima bez dopuštenja vlasnika. Čest primjer kršenja autorskih prava je i korištenje komercijalnih programa koji nisu kupljeni.

Nedopustivo ponašanje i ugrožavanje sigurnosti drugih korisnika


Nije dopušteno slanje tzv. spama (neželjenih poruka; bilo u obliku e-mail poruka ili na tzv. news grupe).

Korisnička računala ne smiju se pretvarati u poslužitelje koji nude mrežne servise. Korisničko računalo ne smije se pretvarati u mail server, ftp server, itd.

Nije dopušteno prikupljati informacije o drugim računalima, tražiti njihove ranjivosti i iskorištavati ih kako bi se dobio pristup tuđim računalima i podacima. Korisnik koji na računalu ima spremljene programe i alate koji omogućuju traženje ranjivosti i njihovo iskorištavanje čini krivično djelo prema dopunama Krivičnog zakona iz 2004.

Nepridržavanje


Korisniku koji se ne pridržava pravila prihvatljivog korištenja bit će tehničkim mjerama uskraćen pristup mreži. Višestruki prijestupi će se kažnjavati sukladno Pravilniku o stegovnoj odgovornosti studenata koje je donijelo Vijeće Filozofskog fakulteta.