“Pregled po nitima”

Ovo je jedan od niza opisa problema s korištenjem elektroničke pošte
na adresi  http://webmail.ffzg.hr. Taj niz opisa problema počinje ovdje.


Nehotično uključivanje načina “Pregled po nitima” je razmjerno čest problem kod korisnika.  Srećom, objašnjenje problema je jednostavno, a ispravljanje problema brzo. Dolje je prikazana slika ekrana jedne korisnice koja se žalila na taj problem (i ljubazno dopustila da sliku ekrana njenog sandučića iskoristimo za ove potrebe). Čitajte dalje.

Kako ispraviti problem “pregleda po nitima”?

Uočite okvirić na gornjoj slici označen brojem 1, u kojem piše “Pregled bez niti”.

Ako ništa drugo ne želite znati o ovom problemu, nego se samo riješiti nevolje, kliknite na taj link na kojem piše “Pregled bez niti”, i taj natpis na linku će se promijeniti u “Pregled po nitima” (i to je željeno stanje, da na tom linku piše baš “Pregled po nitima”).

Ako želite znati detalje, čitajte dalje, a ako ne želite, gotovi ste, no svakako provjerite ovdje jesu li poruke poredane u željenom poretku (jer, tipično, korisnik želi poruke poredane po vremenu primitka, tako da najnovije poruke dođu na vrh popisa).

Što nije u redu s tim “pregledom po nitima”?

Problem s “pregledom po nitima” je u tome što se novopristigle poruke elektroničke pošte ne pojavljuju na uobičajenom mjestu (tipično, nove poruke se pojavljuju na vrhu popisa svih poruka u sandučiću elektroničke pošte).

Što je to “pregled po nitima”?

“Pregled po nitima” je takav prikaz poruka u sandučiću elektroničke pošte (prikazano na gornjoj slici ekrana) u kojem se mjesto prikaza novopristigle poruke određuje prema “naslovu” poruke (engl. subject line), na način da se sve poruke s istim naslovom grupiraju i redaju tako da početna poruka s tim naslovom dođe na vrh grupe, posljednja poruka se smješta na kraj grupe (okvirić označen brojem 2), a naslov svake poruke je stepeničasto uvučen udesno za par slovnih mjesta (okvirić označen brojem 3). Grupe su medjusobno poredane u sandučiću s elektroničkim porukama po abecednom poretku tih naslova.

Kako nastane taj problem s “pregledom po nitima”?

Problem nastaje nenamjernim klikanjem korisnika u link na kojem u normalnom stanju piše “Pregled po nitima”. Korisnik najčešće neko vrijeme ne primijeti promjenu, ali mu s vremenom sve više korespondenata počinje prigovarati da im nije odgovorio na neke poruke elektroničke pošte (a nije, jer nije vidio te poruke, a nije ih vidio, jer se te nove poruke ne pojavljuju na očekivanom mjestu na vrhu liste, nego usred popisa elektroničkih poruka, iza početne poruke istog naslova, što je nevičnom korisniku – opravdano – sasvim zbunjujuće).

Zašto na tom linku pišu tako zbunjujući natpisi?

Zbunjujuće je da na tom linku piše “Pregled po nitima” onda kad NIJE uključen “pregled po nitima”, i obratno, piše “Pregled bez niti” baš onda kad JEST uključen prikaz po nitima.

Razlog za zbunjenost je taj što taj natpis na linku korisnici često shvaćaju kao indikator tekućeg stanja s prikazom poruka, a zapravo se radi o tome da na linku piše naziv stanja koje će se aktivirati klikom na link (kako se to razmjerno često radi u svijetu web stranica). Na taj način je link označen – zbunjujuće – tekstom koji je potpuno suprotan tekućem stanju s prikazom poruka.