UPUTE za korisničke račune Filozofskog fakulteta

Svakom studentu i djelatniku fakulteta dodjeljujemo dva računa: AAI@EduHr elektronički identitet i za Microsoft Office 365 oblak.
Od akademske godine 2020/21. poštanski pretinci e-pošte u Office 365 sustavu smatraju se službenim adresama za studente Filozofskog fakulteta.

 1.    AAI@EduHr identitet koristite za prijavu na sustave koji koriste AAI@Edu autentikaciju i autorizaciju.
  Vaša korisnička oznaka za AAI@EduHr identitet će imati oblik korisnikID@ffzg.hr
  Više informacija o AAI@EduHr identitetu možete pronaći na poveznici MojAAI@EduHr
  Ovaj račun nije za e-poštu, već se koristi za prijavu u sustave kao što su Studomat, Omega, Knjižnica, Eduraoam i druge.
  Poveznice za prijavu u te sustave imate u glavnom izborniku stranice fakulteta https://web2020.ffzg.unizg.hr/
  Webmail fakulteta nije na raspolaganju novim studentima. Vaš osobni Outlook poštanski pretinac nalazi se na https://outlook.office.com/mail/
 2. Office 365 račun služi za prijavu u vaš osobni poštanski pretinac i korištenje Office aplikacija u oblaku portal.office.com
  Vaš Office 365 račun a ujedno i poštanski pretinac će imati oblik korisnikID@m.ffzg.hr
  Ovaj račun koristite za svu komunikaciju tijekom studija i u njega ćete primati obavijesti iz svih akademskih sustava.
  Prijava u Office 365  oblak nalazi se na poveznici  Prijava | Login to Office365
  Više informacija o Office 365 usluzi Filozofskog fakulteta i promjenu privremene zaporke pogledajte na poveznici https://www.ffzg.hr/office365

    Microsoft Office 365 Education na Filozofskom fakultetu je skup aplikacija u oblaku poput Outlooka, Worda, Excela, PowerPointa, OneNotea i OneDrivea koji omogućuju zajednički rad i pohranu do 1 TB dokumenata. Svaki profesor, student i djelatnik javnog visokog učilišta može instalirati Office 365 ProPlus na pet uređaja.
 3. Pravila za korištenje korisničkih računa fakulteta pogledajte na poveznici https://szi.ffzg.unizg.hr/racuni/

Srdačno, Služba za informatiku – programska potpora – Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
E-pošta: racuni@ffzg.unizg.hr

Što je Elektronički identitet AAI@EduHr?

Sustav AAI@EduHr je autentikacijski i autorizacijski sustav znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u kojem svaki pripadnik akademske i istraživačke zajednice u Republici Hrvatskoj na matičnoj ustanovi dobiva svoj AAI@EduHr elektronički identitet, odnosno korisničku oznaku i zaporku.

Elektronički identitet studenta Filozofskog fakulteta u sustavu AAI@EduHr ima oblik ID_korisnika@ffzg.hr

Elektronički identitet iz sustava AAI@EduHr je važna imovina koju članu akademske i istraživačke zajednice osobno dodjeljuje njegova matična ustanova. Elektronički identitet nije “korisnički račun” koji se koristi za neku pojedinu uslugu, nego omogućava pristup velikom broju različitih usluga različitih davatelja usluga. Elektronički identitet često omogućava vlasniku identiteta da pristupa i svojim osobnim podacima i da ostvaruje različita materijalna prava. Zbog svega navedenog elektronički identitet treba koristiti isključivo osobno, ne ga davati drugim osobama i pozorno ga čuvati od svake neovlaštene uporabe.

Elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr potrebno je imati za korištenje većeg broja usluga spajanja na Internet mrežu (npr. u studentskim domovima, putem usluge eduroam ili CARNetovih usluga spajanja na Internet za krajnje korisnike), pristupa računalnim resursima te prijavu na velik broj web aplikacija kao što su npr. sustavi za udaljeno učenje, online baze podataka, ISVU studomat itd.

VAŽNO: Dodijeljena AAI zaporka je privremena i vrijedi 48 sati od trenutka izdavanja i zatim još samo 5 prijava nakon ta dva dana.
Nakon toga će privremena zaporka isteći i više se nećete moći njome koristiti te će vaš elektronički identitet postati trajno zaključan.
Ljubazno molimo što prije promijenite zaporku u trajnu na poveznici https://login.aaiedu.hr/promjenazaporke/

 Office 365 usluga na Filozofskom fakultetu

Postanite produktivniji uz Microsoft Outlook, Word, Excel, PowerPoint, OneDrive, SharePoint, Microsoft Teams i drugo, a sve to na jednom mjestu.

Microsoft Office 365 Education na Filozofskom fakultetu je skup aplikacija u oblaku poput Outlooka, Worda, Excela, PowerPointa, OneNotea i OneDrivea koji omogućuju zajednički rad i pohranu do 1 TB dokumenata. Svaki profesor, student i djelatnik javnog visokog učilišta može instalirati Office 365 ProPlus na pet uređaja.

Uputa za Office365 uslugu na Filozofskom fakultetu

Pristupite Office 365 aplikacijama i značajkama u oblaku i radite direktno iz preglednika

 • Idite na web-mjesto portal.office.com Unesite svoju fakultetsku e-poštu korisnikID@m.ffzg.hr i zaporku. Kliknite na gumb “Prijavi se”.
 • Pristupite aplikacijama: Outlook, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Kalendar i 1 TB OneDrive pohrane u oblaku.
 • Pristupite podacima: e-pošti, dokumentima, tablicama, prezentacijama i radite zajednički s kolegama dijeljenjem datoteka.
 • Za direktan pristup u Outlook online otvorite ga na poveznici Outlook.office.com
 • Bolje iskoristite mogućnosti e-pošte uz Outlook na webu uz ove upute Pomoć za Outlook na webu
 • Preporučujemo da probate i Outlook za mobilne uređaje koji pruža povezano sučelje koje obuhvaća e-poštu, pretraživanje i kalendar te je dubinski integrirano s aplikacijama sustava Office, datotekama i timovima, što vam omogućuje da poboljšate produktivnost i suradnju.

Mobilna aplikacija: Preuzmite aplikaciju Office 365 za Android ili iPhone

Instalacija za mobilne uređaje

Optimizirajte radni dan uz e-poštu i kalendar u jednoj integriranoj aplikaciji. Sve što vam treba na jednom mjestu. Office 365 aplikacije su dostupne za Android, iOS i Windows mobilne uređaje.

 • Otvorite Trgovinu Google Play (Android) ili App Store (iOS) i potražite “Microsoft Outlook”.
 • Ako ste već na mobilnom uređaju, kliknite jednu od veza u nastavku: Outlook za Android Outlook za iOS
 • Dodirnite “Instaliraj” ili “Preuzmi” Nakon završetka instalacije, otvori aplikaciju.
 • Odaberite vrstu računa koji želite dodati (npr. Gmail, Outlook.com, Exchange). Da u Outlook aplikaciji možete pratiti i svoje ostale e-pošte poput Gmail i imati sve na oku.
 • Unesite svoju fakultetsku e-poštu korisikID@m.ffzg.hr i zaporku. Uživajte u korištenju Outlooka za mobilne uređaje!

Outlook za mobilne uređaje pruža povezano sučelje koje obuhvaća e-poštu, pretraživanje i kalendar te je dubinski integrirano s aplikacijama sustava Office, datotekama i timovima, što vam omogućuje da poboljšate produktivnost i suradnju.

Važno upozorenje o preusmjeravanju e-pošte iz Office 365 na vanjske račune e-pošte

Korištenje dodijeljenog Office 365 poštanskog pretinca pruža sigurnu i pouzdanu komunikaciju tijekom studija. Preusmjeravanje e-pošte na vanjske račune može predstavljati sigurnosne rizike i ugroziti vašu privatnost. Preporučujemo da zadržite svoju komunikaciju unutar Office 365 poštanskog sustava kako biste primili važne obavijesti iz akademskih sustava i u potpunosti iskoristili prednosti ove platforme.

Koristite dodijeljeni Office 365 poštanski pretinac za komunikaciju tijekom studija i u njega ćete primati obavijesti iz svih akademskih sustava.

Više informacija o Office 365 usluzi Filozofskog fakulteta pogledajte na poveznici https://www.ffzg.hr/office365

Prijava | Login to Office365