O korisničkim računima

(upute za brucoše)

Dragi brucoši, čestitamo vam na upisu na Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Ovaj tekst objašnjava pojmove:

 • AAI račun
 • AAI zaporka (lozinka)
 • Korištenje AAI računa
 • Office 365 sustav
 • Office 365 email
 • klasični FF email
 • NE ZABORAVITE
 • Dodatne informacije

NAPOMENA:
U slučaju problema s korisničkim računima
javite se na adresu
racuni@ffzg.unizg.hr

AAI račun

Svaki student pri upisu dobije “AAI račun”., koji omogućuje korištenje različitih elektroničkih usluga na Filozofskom fakultetu. Neke od tih usluga su, na primjer:

 • Studomat,
 • Knjižnica,
 • Omega (sustav učenja na daljinu),
 • Obad (za poslijediplomske studente),
 • Eduroam (za pristup WiFi mreži na FF, te mreži po domovima i širom svijeta)

AAI račun su zapravo dva podatka, AAI korisničko ime i AAI zaporka (lozinka), koji služe za prijavu na te usluge.

 • korisničko ime je najčešće sastavljeno od jedinstvene kombinacije slova imena i prezimena, katkada uz dodatak pokoje znamenke
 • korisničko ime ima kratki i dugi oblik: neki izmišljeni Ivo Horvat bi imao
  • kratko AAI korisničko ime:  ihorvat
  • dugo AAI korisničko ime: ihorvat@ffzg.hr
  • (usput budi rečeno, Office 365 korisničko ime je sasvim slično AAI korisničkom imenu, uz dodatak jednoga maloga “m.”, pa bi Office 365 korisničko ime za istog korisnika bilo  ihorvat@m.ffzg.hr)

(većina usluga očekuje upisivanje dugog oblika korisničkog imena, neka kratkoga, a rijetka prihvaćaju obje varijante)

AAI zaporka (lozinka)

VAŽNO: AAI zaporku morate odmah promijeniti, inače će prestati funkcionirati

AAI zaporka je PRIVREMENA i traje DVA dana od trenutka izdavanja (plus još pet pokušaja nakon ta dva dana). Nakon toga će privremena zaporka isteći i više se nećete moći njome koristiti. Upute za promjenu AAI zaporke su na adresi http://szi.ffzg.unizg.hr/promjena-aai-lozinke/

U slučaju da ovaj papir s korisničkim podacima zametnete, podatke vam iz sigurnosnih razloga ne možemo javiti telefonom, poslati e-mail porukom, SMS porukom ili telefaksom, nego morate s identifikacijskim dokumentom osobno doći administratoru korisničkih računa u Službi za informatiku (detalji na dnu ove stranice).

Korištenje AAI računa

Korisnički račun koji vam je otvoren upisom na Filozofski fakultet je namijenjen isključivo vašem osobnom korištenju. Posuđivanje računa se smatra kršenjem CARNetovih pravila i povlači kraću ili dužu blokadu korisničkog računa. Osobito imajte na umu da vaši korisnički podaci omogućuju prijavu i odjavu ispita, pa zlonamjerna osoba koja zna vaše korisničke podatke može u vaše ime prijaviti ili odjaviti ispit, a da vi to ne znate (i nećete moći dokazati da to niste bili vi).

Svakako pogledajte pravila prihvatljivog korištenja CARNet mreže koja su dostupna na adresi http://ftp.carnet.hr/pub/CARNet/docs/rules/CDA0035.pdf

Jednostavno rečeno – ne radite stvari koje su ilegalne, ne radite stvari za koje su vam rekli da se ne smiju raditi i ne radite stvari koje drugima smetaju.

Vaš AAI@EduHr elektronički identitet (korisničko ime i zaporka koje vam je izdao Filozofski fakultet) vam istovremeno treba i za korištenje Sustava učenja na daljinu OMEGA (http://omega.ffzg.hr/) putem kojeg se održava dio nastave. Početkom akademske godine morat ćete obvezno pohađati kraću radionicu o uporabi sustava Omega. Sva pitanja vezana uz Sustav učenja na daljinu Omega trebate uputiti Centru za potporu e‑učenju na adresu cpeu@ffzg.hr.

U slučaju da se želite spojiti svojim prijenosnim računalom na bežičnu mrežu dostupnu u zgradi Fakulteta i oko njega također Vam je potreban AAI@EduHr elektronički identitet. Upute i programe koji vam trebaju za spajanje na bežičnu mrežu Fakulteta (SSID: eduroam) možete pronaći na web adresi: http://installer.eduroam.hr/

Ako živite u studentskom domu i posjedujete računalo, AAI@EduHr elektronički identitet vam služi i za spajanje na Internet putem priključka u vašoj sobi. Više o navedenoj usluzi: http://studom.srce.hr/

AAI@EduHr elektronički identitet koristi se i za pristup uslugama knjižnice Fakulteta uključujući i pristup online bazama podataka od kuće (zbirke stručnih i znanstvenih članaka). Podrobnije upute: http://knjiznica.ffzg.unizg.hr/

Telefonski imenik Fakulteta je na adresi: http://imenik.ffzg.unizg.hr/

Office 365 sustav

Office 365 sustav omogućuje mnogo stvari, od kojih su brucošima najvažnije dvije:

 • mogućnost instaliranja Office 365 paketa na vlastito osobno računalo
 • korištenje email sandučića veličine 50 GB i webmail programa za čitanje pošte u tom sandučiću koji je vrlo nalik programu Outlook instaliranome na osobnom računalu

Office 365 korisničko ime je sasvim slično AAI korisničkom imenu, uz dodatak jednoga maloga “m.”, pa bi Office 365 korisničko ime za već spomenutog korisnika bilo  ihorvat@m.ffzg.hr.  Email adresa na Office 365 sustavu je ista kao i korisničko ime:  ihorvat@m.ffzg.hr

Više o korištenju Office 365 sustava, kao i o dobivanju lozinke za Office 365 možete pročitati na adresi http://www.ffzg.hr/office365

Office 365 email

Office 365 sustav je skup mnogih usluga u oblaku, među kojima je i email (kako je gore objašnjeno).

No ovdje eksplicitno spominjemo Office 365 email, kako bismo ga usporedili sa “klasičnim FF email” računom. Mail na Office 365 sustav i klasični FF mail su dva sasvim odvojena mail sandučića, imaju različita korisnička imena i različite zaporke (lozinke).

U toku akademske godine 2020/21., u ISVU sustavu je omogućeno da nastavnici izravno šalju poštu iz tog sustava studentima na za tu namjenu prijavljenu adresu, pa je odlučeno da Office 365 email adresa bude službena email adresa studenata i da se te email adrese evidentiraju svim upisanim studentima, pa čak i studenti koji imaju i klasičnu FF email adresu moraju primati tu službenu prepisku na Office 365 adresu.

Isto vrijedi i za izdavanje e-potvrda iz ISVU sustava, koje se studentima šalju na istu Office 365 email adresu.

Klasični FF email

Klasični FF email sustav je nastao davno prije uvođenja Office 365 sustava na FF, na vlastitim fakultetskim poslužiteljima, i sasvim je odvojen od email sustava na Office 365 sustavu.

Zbog popunjenosti diskovnog prostora fakultetskih poslužitelja već više godina ne otvaramo nove email korisničke račune na starom sustavu. Korisnici koji su prije dobili takve email račune ih mogu i dalje koristiti (iako su neki kompletno prešli na Office 365 sustav), no svi studenti – po novom – moraju koristiti i email adresu na Office 365 sustavu, za potrebe dostavljanja pošte iz ISVU sustava.

Za informaciju, korisničko ime za spomenutog korisnika za klasični FF email račun bi bilo ihorvat, a email adresa ihorvat@ffzg.hr.

NE ZABORAVITE:

Daljnje informacije

Za sve daljnje informacije o korištenju računalnih i/ili internetskih usluga javite se administratoru korisničkih računa u Službi za informatiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu (u sobi A-129, u razdoblju 10-12h i 13-15h, detaljnije informacije su na  adresi http://szi.ffzg.unizg.hr/).

Naravno, ne kad su kolektivni godišnji ili je pristup Fakultetu zabranjen iz zdravstvenih razloga. Neke se stvari mogu riješiti i slanjem e-mail poruke na adresu racuni@ffzg.unizg.hr.

(ovaj tekst je sačinjen s namjerom da bude primjereno pismen i savršeno točan; primjedbe možete poslati na racuni@ffzg.unizg.hr)